Een afwisselend aanbod is belangrijk om jeugdleden te blijven boeien. Die overtuiging is bij muziekvereniging Sint Cecilia sterk aanwezig. Daarom wordt bij de majorettegroepen de baton regelmatig even neergelegd. Tijd voor vrije dans.

Wie gaat googlen naar muziekvereniging Sint Cecilia Zijtaart stuit niet alleen op blazers, slagwerkers en majoretten. Al heel snel kom je namelijk ook op het spoor van dansgroep Return. Een groep van elf jonge vrouwen die zich volgens de eigen Facebook-pagina ‘altijd weet te verrassen met dansen die gebaseerd zijn op uiteenlopende thema’s.

Moeilijk combineren

“Deze meiden hebben heel lang de majorettegroep gevormd”, vertelt  Anne-Marie van Dinter, bestuurslid Majoretten. “Het was een heel hechte groep, die aan verschillende EK’s heeft meegedaan. Alleen was het op een gegeven moment allemaal toch moeilijk te combineren met werk en studie. Om bijvoorbeeld een hele dag vrij te maken voor een wedstrijd.”

Ze vervolgt: “Toen kwamen ze met het idee om samen een dansgroep te vormen. Want ze vonden het dansen gewoon te leuk. Dus zijn ze een aparte dansgroep gestart, als aanvulling op de vereniging. Ze verzorgen nu dansen tijdens verschillende uitvoeringen van de vereniging maar hebben ook diverse optredens die ze apart als dansgroep uitvoeren.”

Leeftijdsgrenzen

Het is een mooi voorbeeld van hoe je bepaalde groepen voor je vereniging kunt behouden. “We kennen als verenigingen allemaal de moeilijke leeftijden. Voor majorettegroepen is achttien dan bijvoorbeeld de kritieke grens. Veel jeugdleden haken dan toch af door alle veranderingen die er dan komen qua school en werk”, aldus Anne-Marie. Dansgroep Return is bij Sint Cecilia van nature ontstaan. En het bindt nu wel een leeftijdsgroep die anders waarschijnlijk verloren zou zijn gegaan.

Ook bij de jongere leeftijdsgroepen is het absoluut belangrijk om te blijven boeien. “De tijden zijn natuurlijk heel erg veranderd. Vroeger had je als kind in een dorp als Zijtaart weinig keus. Als je wilde dansen, dan ging je bij de majoretten”, vertelt Anne-Marie. “Nu is er voor kinderen zoveel meer te kiezen. Dat betekent dat je – als één van de aanbieders – je activiteiten zo interessant mogelijk moet blijven houden. Door afwisseling te bieden.”

Majoretten blijft leuk

Een deel van die afwisseling vinden de majoretten van Sint Cecilia in het ‘vrije dansen’. “Dan leggen we de batons even neer en pakken we andere attributen. Kinderen komen ook zelf met muziek die ze leuk vinden en met danspasjes.” De vrije dansen worden vervolgens ook uitgevoerd tijdens uitvoeringen van de vereniging. Zoals tijdens het jeugdweekend op de muziek van het opleidingsorkest en bij het diner-concert dat de Zijtaartse muziekvereniging organiseert. “De meiden vinden het hartstikke leuk om dan te dansen en die mogelijkheid willen we ze graag bieden.”

Daarmee hangen de batons absoluut niet aan de wilgen. Dat blijkt duidelijk bij de training van de allerjongste majorettegroep. Na het oefenen van het ‘koksdansje’ voor het diner-concert stappen ze vloeiend terug in de majorette-rol. “Je merkt dat ze het majoretten echt leuk vinden. Maar het is ook hartstikke leuk dat je vrij mag dansen.” En aan het slot van de training blijkt er ook nog tijd te zijn voor een spel. Want ook dat hoort bij een afwisselend aanbod.