Een verborgen schat

Mijn naam is Eva Barendse (38) en sinds anderhalf jaar lid van de muziekvereniging St. Cecilia in Zijtaart. Ik ben hoornist sinds mijn 7e en ik was al jaren op zoek naar een leuke plek om muziek te maken. In ’s-Hertogenbosch had ik al verschillende verenigingen geprobeerd, maar het was het allemaal nèt niet.

Stoffige club

Iets waar ik tegenaan liep, was de gemiddelde leeftijd binnen de harmonieën en fanfares. Het beeld van een oude, stoffige club met grijze mannen met een gemiddelde leeftijd van 57 jaar werd op veel plaatsen bevestigd. Ik vroeg me af: Waar zijn al die mensen die de afgelopen 10, 20 jaar muziekles hebben gehad? Van een bevriende muzikant kreeg ik de tip om in Zijtaart te gaan kijken. En daar, tussen St. Oedenrode en Veghel vond ik de fanfare van Zijtaart. Een verborgen schat! Een steengoede fanfare, met leden van alle leeftijden. Van jongeren die nog op de middelbare school zitten tot ouderen die al met pensioen zijn.

Struukenduuken

Toen ik  lid werd, ontdekte ik al snel dat ‘Zijtaart’ nog veel meer is dan een fanfare alleen. Er zijn majoretten, een dansgroep, een slagwerkgroep, een opleidingsorkest en een blaaskapel. Ongelofelijk dat zo’n klein dorp als Zijtaart zo’n grote, actieve muziekvereniging heeft!

In de anderhalf jaar dat ik  lid ben heb ik al van alles meegemaakt. Het Jumbo Muziekfestival winnen, spelen met BZB en Gé Reinders. Super gave dingen. Maar ik wil ook benadrukken dat er naast deze muzikale prestaties ook een leuke groep mensen achter dit succes zit. Deze groep mensen voelt als een warm bad. Niet voor niets is het zo dat een groot deel van de leden al lang niet meer in Zijtaart woont, maar toch wekelijks trouw afreist naar Zijtaart. Maar ook mensen zoals ik, die eerder nog nooit in Zijtaart waren geweest, weten hun weg te vinden. Ik denk dat het heel bijzonder is en uniek in Nederland. Blijkbaar zorgt de  muziekvereniging ervoor dat mensen zich welkom voelen en zich verbonden blijven voelen met de club. Ze blijven terug komen naar ‘het nest’. Waar zie je dat nog?

Ik  vind dat Muziekvereniging St. Cecilia Zijtaart Club van het Jaar moet worden. Op de vraag waarom, antwoord ik: Omdat dirigent Albert-John Vervorst Nederlands kampioen Struukenduuken* is! Welk orkest heeft nou zo’n dirigent?

(* Struukenduuken is een nog niet erkende Olympische sport, Albert-John vertelt je hier graag meer over.)

Hoe het werkt voor Muziekvereniging St. Cecilia Zijtaart

Er kan vanaf nu tot 7 juni op Muziekvereniging St. Cecilia Zijtaart worden gestemd via https://www.clubvanhetjaar.nl/muziekvereniging-st.-cecilia-zijtaart.