De Boemelaars zijn gevraagd om deel te nemen aan de optocht tijdens het groots opgezette evenement Leidens Ontzet. Dit houdt in dat er een dag lang vele alcoholische versnaperingen worden genuttigd tijdens verschillende activiteiten door heel Leiden. De geschiedenis in het kort: Leiden werd op 3 oktober 1574 bevrijd van de Spaanse belegering.

Geheel Leiden was uitgerukt om dit feest te mogen meemaken, want zoals bij elk goed feest heeft natuurlijk iedereen vrij van werk en school. En natuurlijk is voor menig studentendispuut elke reden een goede reden om te mogen drinken terwijl ze er netjes op willen staan in een pak of mantelpakje.

 De optocht waaraan wij deelnamen was opgedeeld in 10 thema’s die ieder een ander feest van de wereld vertegenwoordigde. En natuurlijk mochten wij het thema: ‘De Brabantse carnavalsoptocht’ openen en daarvoor waren ze helemaal aan het juiste adres. En aangezien wij de Boemelaarsfiets hadden meegenomen trokken we al snel veel bekijks, alleen werd de fiets vaak een bierfiets genoemd (wat natuurlijk helemaal niet waar was, want er was (nog) geen bier aanwezig op de fiets).

De overige deelnemers van de Brabantse carnavalsoptocht waren jammer genoeg geen brabanders. Het gehele repertoire van de zogenaamde prins carnaval bestond uit maar liefst 3 carnavalsliedjes, wat meteen een stuk minder carnavalesk klinkt wanneer dit wordt gezongen met een Leidse R en een harde G.

Gelukkig zat bij ons de sfeer er goed in en stonden Cor en  Joke halverwege de route aan de kant in de glasvrije zone met twee kratjes Bavaria, zodat we weer met nieuwe energie verder konden spelen. Ondanks het Hollandse weer met af en toe wat zon en hier en daar een spatje regen klonken de feestelijke deuntjes goed door in de binnenstad van Leiden. Dit werd alleen af en toe wat bemoeilijkt wanneer er een drempel in de weg zat. Want zeg nou zelf, hoge noten spelen op een fiets waar 15 man op zit die bergop moet, is niet bepaald makkelijk.

De andere onderdelen van de optocht werden onder andere opgevuld door het Venitiaans carnaval, Braziliaans carnaval en een volledige wagen vol met beeldige Drag Queens.

 Nadat de Boemelaarsfiets weer netjes op de aanhanger stond en er een laatste biertje werd gedronken was het weer tijd om op huis aan te gaan. Onder het genot van liedjes van Kabouter Plop en menig ander kinderliedje en hier en daar wat bekenden tegen te komen tijdens de terugweg in de file, kon iedereen weer voldaan en met een goed amazuur naar huis.

 Ilse van Nunen invallend bugeliste bij de Boemelaars.